merikaarron kulttuuriyhdistys r.y.
 
 
 
Miten kettu sai valkoisen hännän pään?
Ennen ketulla oli kokonaan punainen häntä. Lopulta kettu kyllästyi punaiseen häntäänsä ja lähti etsimään ratkaisua millä kettu saisi häntänsä toisen väriseksi . Se tutki maat ja mannut, mutta ei löytänyt ratkaisua. Se oli juuri luovuttamassa, kun kettu tuli talon pihaan. Se näki vajan ja maalipurkkeja ja ajatteli, että voisi maalata häntänsä pään valkoiseksi. Kettu teki niin kuin ajatteli ja liotti häntäänsä maalipurkissa. ja lähti kotiin. Siitä lähtien ketuilla on ollut valkonen hännän pää.
- Daniel -
 
Miten hirvi sai sarvet?
Olipa kerran, kauan sitten hirvilauma. Johtaja on iäkkäin naaras. Tämän lauman johtaja on Sarmet. Hän sai eräänä päivänä vauvan. Kun vauva syntyi, kaikki hirvet olivat sen ympärillä. Kun vauva oli kolmikuinen, hirvet lähtivät vaeltamaan. Hirvillä ei ollut vielä siihen aikaan sarvia. Nyt oli aika keksiä pikku-hirvelle nimi. Olisiko Max? Ei. Meste? Ei. Se on Sointu, sanoi Sarmet. Lopulta Sointu oli 3-vuotias eli aikuinen. Sointu meni lammelle juomaan. Yhtäkkiä oksa tarttui häntä korvan juuresta. Aijai! Sattuu! Mikä hätänä? Samira-hirvi kysyi. Lopulta Sointu sai päänsä ylös. Mutta kaksi oksaa törröttivät yhä hänen päänsä päällä! Vautsi... He he... Komeeta vai mitä? Voi Sointu vaikka sinulla on outo nimi, se sopii sinulle.. Sointu ? Se on naaras hirven nimi! Niin on , mutta hällä väliä mennään! No etkö sinä tule? No nuo oksat..Hei! Keksin jotain Sointu! Nuo oksat pääsi päällä näyttävät ihan kruunulta! Olet metsän kuningas!! Mennään kertomaan äidillesi! Siitä lähtien hirvi on ollut metsän kuningas.
- Essi Matilda Karinkanta -
 
Possun kevät
Possu oli nimeltään Pallero. Pallero tykkäsi olla auringon valossa. Pallero pääsi tänään ensimmäisen kerran ulos. Pallero odotti koko ajan, että pääsisi ulos. Palleron isäntä oli Matti. Matti päästi Palleron ulos kahdelta. Pallero sai olla ulkona kolme tuntia. Kolmen tunnin aikana Pallero ehti tehdä vaikka mitä. Pallero juoksi, hyppi ja otti aurinkoa (Possujen tapaan). Sitten Pallero meni sisälle. Pallero nukahti melkein heti. Palleron mielestä kesä oli parasta aikaa elämässä. Pallero meni myös seuraavana päivänäkin ulos.
- Fanny Westermark -
 
Pääsiäisjuttu
Huomenna on pääsiäinen. Pupu maalaa pääsiäismunia. Sillä on hauskaa. Se lähtee piilottamaan päsiäis munia kavereittensa kanssa. Ne piilottelevat ympäri metsiä ja kaupunkeja. Sitten he lähtevät kotiin. Siellä he tekevät pullia ja keksejä. Sitten pupu ja hänen ystävänsä syövät ja juovat mehua. Sitten pupun kaverit joutuvat lähtemään kotiin. Pupu hyvästelee kaverit ja menee itse kin nukkumaan. Kun pupu herää hän huutaa: On pääsiäinen. Hän syö aamupalan ja menee etsimmään pääsiäismunia kavereittensa kanssa. Kun korit ovat täynnä pupu lähtee kavereittensa kanssa pupun luo leikkimään pääsiäisleikkejä ja juomaan limsaa ja mehua ja syömään kakkua jonka päällä on karkkia ja keksejä. Sitten pupu ja hänen kaverit menevät leikkimään kummitusleikkiä. Silloin pensaasta kuuluu ääniä. Pupu ja hänen kaverit pelästyvät ja menevät katsomaan mikä siellä oli. Siellä oli pieni kissanpentu . Pupu otti kissan syliin ja vei sen sisälle. Pupu ja hänen kaveritkin menivät sisälle katsomaan kissaa. Sitten he söivät kaikki loppuun ja leikkivät vielä hetken kunnes pupun kaverit joutuivat lähtemään kotiin. Sitten pupu meni nukkumaan ja sammutti valon.
- Jenna Niemiharju -
 
Pääsiäisjuttu
Olipa kerran pääsiäispupu. Hän meni metsään. Siellä oli hänen ystävänsä Kana ja hänen lapsensa Tipu. Pupu ja Tipu menivät keräämään pääsäismunia.Mutta sitten tuli ilkeä noita joka vei heidän munat. Pupu ja Tipu huusivat noidan perään. Noita huusi jotain mutta he eivät saaneet selvää. Sitten Pupu ja Tipu lähtivät kotiin ja he kertoivat koko tarinan äidille.
- Jenna Karlsson 2.lk -
 
Miten joutsen oppi lentämään?
Olipa kerran joutsen jonka nimi oli Jori. Jori löysi siivet maasta ja yritti lentää. Se ei onnistunut. Jori yritti hypätä puusta, mutta sekään ei onnistunut. Sitten Jori meni pöllön luokse ja kysyi: Miten opin lentämään? Pöllö mietti hetken ja sanoi: Liimaa siivet paikoilleen. Ja niin Jori-joutsen oppi lentämään.
- Jesse Syri 2.lk -
 
Kuinka joutsen sai pitkän kaulan?
Olipa kerran joutsen. Joutsenella oli lyhyt kaula. Kaikki eläimet pilkkasivat häntä. Eräänä aamuna joutsen lähti maailmalle. Siellä asui hyvä haltia ja kun hän näki joutsenen hän taikoi heti joutsenen kaulan pitemmäksi kuin koskaan. Joutsenen isä ja äiti olivat innoissaan. Myös joutsenen ystävät tykkäsivät kun hänellä oli pitkä kaula.
- Jessica Halenius 2.lk -
 
Miten kirahvi sai pitkän kaulan?
Eräänä päivänä kun kirahvi Kille leikki kavereidensa kanssa. Aurinko porotti kuumimmillaan ja ystävysten oli pakko syödä jotain. Mutta kukaan kavereista ei ylettänyt maukkaisiin hedelmäpuun hedelmiin. Joten Kille kurkotti kaulansa niin pitkälle kuin ikinä pystyi. Joten siitä asti kirahveilla on aina ollut pitkä kaula.
- Johanna Jaakkola -
 
Koulun retket
Kun menimme Isonkyrön Pärkeeseen, menimme sinne linja-autolla . Siellä oli tosi kivaa. Uimme siellä tunnin.
Kun menimme Parralle, saimme rahaa laskiaisriehalla. Me saimme melkein kaksi tonnia. Parralla me lasketeltiin slalomeilla ja pulkalla. Me söimme siellä lihapiirakkaa.
Kun oli laskiasrieha minä laskin mäkeä uudella liukurilla. Siellä oli siili ja muumi. Keväällä on Unicef-kävely.
- Jonna Halenius 2.lk -
 
Miten kettu sai hännän?
0lipa kerran hyvin yksinäinen kettu. Kaikki nauroivat ketuille. Miksipä kettu oli yksinäinen. Kaikki nauroivat kettujen ulkonäölle. Kettu mietti miten saisi itsestään erilaisen. Ensin se luuli olevansa joku toinen kuin kettu. Se yritti lentää. ”Jospa olen lintu”, se ajateli. Kettu yritti lentää, mutta turhaan. Kun kettu yritti lentää monta kertaa, niin se putosi joka kerta alas. ”Jospa minä olen jänis”, kettu mietti. Sitten se meni etsimään jäniksiä. Heti kun se oli löytänyt jäniksiä. Se meni heti hypimään niiden kanssa, mutta jänikset juoksivat pakoon. ”Miksi juoksette pakoon”, kettu kysyi juostessaan jänisten perässä. ”Mitä? Etkö sinä syö meitä”, jänikset kysyivät. ”Syödä? Miksi minä niin tekisin? Haluan pomppia teidän kanssa”. ”Niinkö”, jänikset kysyivät. ”Niin”, kettu sanoi. ”No tule mukaan sitten jos et syö meitä”. ”Kiitos”, kettu sanoi jalähti mukaan hypimään. Hetken päästä kettu oli ihan poikki ja sanoi: ”Pidetään tauko”, jänikset huusivat ja pysähtyivät. Ketulla oli tosi kova jano ja nälkä. Sitten se näki lähteen ja meni äkkiä juomaan. Kettu joi koko lähteen tyhjäksi. Pian jänikset tulivat paikalle ja huusivat apua. ”Mikä hätänä” kettu kysyi. ”Sinä joit koko meidän lähteemme tyhjäksi”, jänikset sanoivat. ”Nyt on nälkä”, kettu sanoi ja katsoi jäniksiä oudosti. Ketun silmät muuttuivat punaisiksi ja sille tuli vesi kielelle. Pian se alkoi täristä ja pian sille kasvoi häntä. Jänikset juoksivat äkkiä pakoon. Kettu juoksi äkkiä perään ja hyppäsi kiveltä jänisten perään. ”Minusta tuntuu vähän oudolta”, kettu sanoo ja jatkaa juoksua. Yhtäkkiä kettu jää kiinni. ”Kuka otti minusta kiinni? Apua!”, kettu huusi. Kettu näki nälkää, kun jänikset juoksivat yhä kauemmaksi ja kauemmaksi. Kettu mietti ja mietti. Se mietti aina uuteen vuoteen asti, kunnes puu katkesi ja kettu huomasi, että sen peräpää näytti oudolta. Se kuljeskeli metsässä. Se ei vaan kävellyt vaan se myös hyppi ja loikki. ”Jospa minä keksin mikä minussa on outoa jos hypin”, se sanoi. Mutta se ei keksinyt mikä on uutta. Se mietti aina syksyyn asti, kunnes kettu oli aikuinen. Sen äiti oli jo odotanut kettua todella kauan. Ketun äiti ihmetteli ketun kokoa. ”Sinähän olet ihan isäsi näköinen”, ketun äiti sanoi. ”Mutta mikä sinulla tuolla peräpäässä on”, äiti kysyi. ”Sitä minäkin ihmetelen”, kettu sanoi ja kertoi koko tarinan äidilleen. Ja näin kettu sai hännän.
- Juha -
 
Koulun retket
Hiihtoretkellä oli tosi kivaa ja hauskaa. Hiihdin siellä 5 km.
Kun olimme Parralla, niin sielläkin oli tosi kivaa. Söin siellä paljon karkkia ja laskettelin siellä paljon.
Uimareissulla oli kivaa. Me olimme Pärskeessä uimassa. Uin siellä paljon ja olin myös isossa altaassa.
Kävimme Hiirikosken energialaitoksella. Siellä me tutustuimme Rauhaan ja sielläkin oli kivaa. Hiirikoskella oli muitakin oppilaita.
- Mikko Rintala -
Miten jänis sai töpöhännän?
Olipa kerran jänis. Hänelle naurettiin koska hänellä oli pitkä häntä. Jänis meni joen rantaan ja halusi kalaa. Hän pisti häntänsä veteen. Hän odotti koko yön. Aamulla jänis ihmetteli missä häntä on. Hän meni kouluun. Häntä ei enää kiusattu.
- Laura Suojanen -
 
Miten kirahvi sai pitkän kaulan?
Olipa kerran Kiri-kirahvi, jolla oli lyhyt kaula. Eräänä päivänä, kun Kiri-kirahvi heräsi niin hän huomasi, että joku oli käynyt yön aikana venyttämässä sen päätä. Näin Kiri-kirahvi sai pitkän kaulan. Kiri-kirahvi oli tyytyväinen kun hän sai pitkän kaulan mutta ei Kiri-kirahvi niin pitkää kaulaa halunnut.
- Mika Kallionpää -
 
Miten siili sai piikkinsä?
Olipa kerran siili. Se asui suuressa sienessä. Joka aamu kun siili oli menossa torille käärme tuli ja meinasi puraista siiliä. Lopulta siili oli niin kovasti suuttunut käärmeelle että meni kysymään neuvoa jänikseltä. Jänis sanoi siilille että syö karviaismarjoja. Niin siili meni kotiin ja söi karviaismarjoja. Kun siili seuraavana päivänä heräsi sille oli kasvanut piikit. Siili meni heti kiittämään jänistä. Sen pituinen se.
- Mikko Vanhala 2.lk -
 
Pupuprinsessan syntymäpäivä
Olipa kerran pupuprinsessa jonka nimi Amanda. Amandalla oli kohta syntymäpäivä. Amanda täytti 15 vuotta. Amanda oli kutsunut hänen kaikki kaverinsa juhlimaan hänen syntymäpäiviäänsä. Heidän nimensä olivat Helmi, Mira, Marika, Jennifer, Milla ja Santra. Hän aikoo tehdä ison suklaakakun jonka päällä oli viinirypäleitä, nonparellejä ja kermavaahtoa ja vähän pienemmän mansikkakakun jonka päällä oli paljon mansikoita, nonparellejä ja kermavaahtoa. Syntymäpäivillä tarjottiin myös muita herkkuja. Amanda oli keksinyt kivoja leikkejä. Amanda oli käynyt ostamassa uuden puvun ja kohta vieraat tulivat. Ensiksi tuli Santra, sitten tuli Marika ja Mira tuli samaan aikaan ja viimeiseksi tuli Milla ja Jennifer. Sitten syötiin. Kakkuja meni paljon. Sitten kun kaikki olivat syöneet he menivät leikkimään ja heillä oli kivaa. Sitten oli aika lähteä. Sitten Amanda meni nukkumaan ja hän ajatteli mitä kaikkea oli tehnyt mutta hän nukahti melkein heti. Sen pituinen se.
- Mirella Kytönen 2.lk -
 
Miten apina osasi kiivetä?
Olipa kerran apina, joka ei osannut kiivetä. Hän oli aina lempi puun luona. Siellä hän opetteli kiipeilemään. Seuraavana päivänä se osasi melkein kiivetä. Se harjoitteli joka päivä kiipeilemään. Apinan kiipeily kehittyi koko ajan. Seuraavana päivänä apina osasi jo kiivetä ja apinalla ei ollut mitään vaikeuksia kiipeilyssä. Apina oli jo taitava kiipeilemään. Niin apina osasi kiivetä. Apinasta tuli laakson taitavin kiipeilijä.
- Mikko Rintala -
 
Miten kissa sai karvat?
Kissa meni kalaan. Se ei saanut kalaa ilvekselle. Se meni kauppaan. Se osti kalat ja meni ilveksen luo. Se sai kultakaloja ja karvoja palkkioksi. Se liimasi ne itseensä.
- Ida-Emilia Kalliokoski 2 lk. -
 
Pääsiäisjuttu
Olipa kerran:pupu joka ei saanut karkkia kun hänellä ei ollut naapuretia .Hän löysi auton ja ajoi sillä puuhun.sitten hän löysi mopon ja ajoi sillä talon läpi ja hänen mopo hajosi ja hän lensi puuhun. Ja hän oli pyörtynyt. sitten hänellä oli tosi tylsää mutta sitten hän löysi 600 karkkia
- Niki Muotio -
 
Miten jäniksestä tuli valkoinen?
Jänis oli aikoinaan sininen,koska se aina ui vedessä. Kunnes kerran tuli hieno kilpailu mistä voitettin valkoista lakkaa. Jänis oli aina halunnut,että hänen turkkinsa oli valkoinen. Niinpä hän osallistui juoksukilpailuun.Hän odotti ja odotti, kunnes päivä vihdoin koitti. Jänis oli treenannut ainakin kaksi viikkoa. Kilpailuun osallistui Kettu, Jänis ja Karhu. Aluksi karhu johti heitä 3 metrillä mutta jänis sai hänet kiinni ja kettu juoksi karhua 10 metriä edellä ja jänis 20 metrillä. Jänis juoksi ja juoksi kunnesvihdoin hän pääsi maaliviivalle ja hän voitti kilpailun. Jänis sai lakan itselleen ja hän riemuitsi niin paljon että kyynelet valuivat hänen silmille. Hän juoksi kotiin ja käytti sitä kunnes hän oli aivan valkoinen.
- Niko Kalliokoski 2.lk -
 
Koulun retket
Menimme linja-autolla Pärskeeseen Isoonkyröön. Uimahallissa on kivaa. Saan mennä isoon altaaseen. Mutta isän tai äidin pitää ensin antaa lupa. Saa mennä myös porealtaaseen. Mutta siellä saa olla vain vähän aikaa.
Parralla oli kivaa. Olin pulkkamäessä. Parralle saa ottaa rahaa mukaan. Ostin sieltä karkkia. Teimme hiihtoretken koululta. Hiihdimme pitkän matkan. Saimme ottaa juomaa mukaan.
- Paula Jussila -
 
Pääsiäisjuttu
Olipa kerran noita jonka nimi oli Nokkela. Hänen nimensä oli sen takia Nokkela koska hän keksi nokkelia juonia. Esimerkiksi kerran hän antoi pojalle lahjan mutta se räjähti pojan kasvoille. Ja kerran Nokkela antoi tytölle tikkarin ja tikkari jäi tytön kieleen kiinni. Heti seuraavana
aamuna Nokkela mietti miksi hän edes on ilkeä. Koska hän ei tiennyt miksi hän on ilkeä hän päätti olla seuraavana päivänä kiltti.
- Paula Jussila 2.lk -
 
Miten lehmä sai sarvet?
Olipa kerran lehmä nimeltä Mansikki. Se asui viidakossa. Se halusi saada sarvet. Sitten paikalle tuli noita joka oli hassun näköinen.
Se sanoi:
- Mitäs sinä minua tuijotat?
- No kun, sanoi Mansikki
- Ei mitään muttia sanan väliin. Sanohan uudestaan.
- Minä halu...
- Tiedän että sinä haluat RULLALUISTIMET, sanoi noita.
- En. Itse asiassa haluan SARVET kiitos!
- Hyvä on. Minä taion sinulle sarvet mutta sinun pitää luvata yksi juttu. Että sinä annat minulle 6,90 e.
- MIKSI IHMEESSÄ? huusi Mansikki.
- En itse asiassa tiedä. No kai minun on pakko antaa sinulle sarvet.
- Oi kiitos.
- No niin. Lähdetään.
Niin lehmä sai sarvet.
- Pinja Pohto -
 
Miten kirahvi sai pitkän kaulan?
Olipa kerran kirahvi. Kirahvi oli syömässä savannilla. Yhtäkkiä hyeena hyökkäsi kimppuun. Se repi kirahvia korvista. Kirahvin kaula venyi ja venyi, kunnes hyeenan ote irtosi kirahvin korvista ja se putosi syvään rotkoon. Rotkossa oli biisonilauma. Tästä päivästä lähtien kirahvilla on ollut pitkä kaula.
- Rami Simula -
 
Kurjen paluu
Olipa kerran kurki nimeltä Kalle. Hän halusi olla maailman paras lentäjä. Mutta häntä vastassa oli aina Keki-kotka. Keki halusi olla myös maailman paras lentäjä. Siksi heille tuli riita ja suutuksissaan Kalle löi Kekiä ja Keki löi Kallea. Mutta kumpikaan ei kuollut. Siksi heistä tuli kaverit. Ne menivät hoitamaan mustia silmiään.
- Rasmus Mäkynen -
 
Miten orava sai hännän?
Olipa kerran pikkuorava jonka nimi oli Pipsu. Pipsulla ei ollut vielä häntää. Eräänä päivänä kun Pipsu oli kävelyllä Pipsun kaveri tuli vastaan. Pipsun kaverin nimi oli Saku. Saku oli myös orava mutta tyhmempi. Eräänä päivänä kun Pipsu ja Saku kävelivät metsässä, yhtäkkiä heidän päälle putosi lehti. Sitten heille tuli häntä. Sitten he elivät elämänsä loppuun asti.
- Robin Krook -
 
Kuinka korppi sai mustan värinsä.
Olipa kerran korppi joka oli väriltään punainen.
Kaikki muut eläimet nauroivat aina kun korppi tuli heidän luokse. Sitten korppi lähti matkalle. Hän lensi viisi päivää ja sitten se näki linnan. Korppi lensi ikkunasta sisään. Siellä oli hyvä haltia. Haltia kysyi, mikä sinulla on hätänä. Korppi sanoi: Kaikki nauravat minulle koska olen tämän värinen. Sitten haltia taikoi korpin mustaksi. Kun korppi tuli takaisin kukaan ei nauranut hänelle.
- Sami Lauronen -
 
Koulun retket
Olimme retkellä uimahallissa. Menimme sinne linkalla koulusta päin. Olimme Isonkyrön uimahallissa. Uin siellä kellukkeilla. Olin suihkussa ja saunassa. Olin Parralla laskettelemassa. Olin laskettelukoulussa Parralla. Mulla oli eväitä Parralla. Ostin sieltä kännykkätikkarin. Söin siellä makkaran. Lähdimme koululle linkalla.
Mentiin hiihtoretkelle suksilla. Mentiin metsään. Mulla oli juomaa mukana. Hiihdin koko ajan.
- Ursula Halonen 2lk. -
 
Pääsiäisjuttu
Olipa kerran muna se muna oli täplikäs. Siinä oli viisi erilaista väriä. Siinä oli oranssia, keltaista,sinistä, vihreää ja punaista. Mutta parin päivän päästä oli pääsiäinen sitten tuli pääsiäinen ja hän syntyi juuri pääsiäsenä. Kahdeltatoista päivällä. Sitten hän kasvoi ja kasvoi kunnes se oli kahdeksan kunnes se olikin yhdeksän. Sitten vasta ne vaikeudeet alkavat koska kireä opettaaja. Kota se aina huutaa niin kovaa jopa näin hiljaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tai eiiiiiiiiiiiiiiiiiiii hyvääääääääääää seuraaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sen pituinen se .
- Viviana De Cet -
2. luokan kirjoituksia keväällä 2008
26. toukokuuta 2008